Harta e vetes, ndryshimi i bindjes

Në bazë të bindjeve që i kemi të instalume prej familjes, rrethit e shoqnisë, ne e ndërtojmë jetën tonë. Kështu nëse kemi frikë nga lartësia, gjatë gjithë jetës kemi me ba zgjidhje (me ose pa vetëdijen tonë), të cilat na qojnë në situata në të cilat i shmangemi lartësive. Si p.sh. banojmë në kate përdhese, punojmë në zyrën në katin e parë, preferojmë detin e jo malin… e kështu me radhë. Sistemi i bindjeve është sikur sistemi operativ i kompjuterit - i menaxhon proceset dhe komunikimin.  N...
More

Ndryshimi personal – zgjedhje apo zgjidhje?!

Çdo gja që ekziston në botë është në lëvizje dhe iu nënshtrohet procesit të ndryshimit të vazhdueshëm. Njeriu si pjesë e natyrës është pjesë e pandalshme e këtij procesi të ndryshimit. “Nuk ka asgjë të përhershme, përpos ndryshimit" - Heraklitus Ndryshimi si proces është i pashmangshëm, ndërsa ndryshimi personal është zgjedhje; të paktën deri atëherë kur e kuptojmë se kufiri në mes të zgjedhjes dhe zgjidhjes arrin mes gravitetit të influencuar nga ndryshimi i të tjerëve dhe vet-ndryshi...
More

Si me tejkalu trurin reptilian?

Në rast situatash rreziku, njeriu udhëhiqet nga truri instiktiv i cili vepron si mekanizëm mbrojtës për trupin e njeriut. Ka disa kohë që për shkak të polarizimeve të mëdhaja në shoqërinë tonë, ka fillu me u zgjeru me të madhe numri i njerëzve që shikojnë nëse i takon grupit të tyre apo jo; a je për këtë parti apo tjetrën, a shkon në xhami apo në kishë me u fal, a e ke kry shkollën private apo të shtetit, a punon me buxhet të Kosovës apo internacional, a jeton në shpi apo banesë (mundësis...
More